M-Fair: Eerlijk gekleed 2024

Eerlijk, duurzaam en circulair

  • Zondag 6 oktober 2024
  • Van 11 tot 17u
  • Stadhuis Mechelen en Huis van de Mechelaar
  • Gratis

 

Mechelen organiseert tijdens de Week van de Fairtrade 2024 opnieuw een festival voor eerlijke en duurzame kledij. Kom op zondag 6 oktober naar het stadhuis van Mechelen en het Huis van de Mechelaar voor workshops, lezingen én het kloppende hart van M-Fair: een markt met de leukste winkels mét een eerlijk, fair en/of circulair aanbod!

Kleur bekennen - A Confession of Colour, expo over vervuiling door textielverf

Het centrale thema van M-fair 2024 is: ‘Vervuiling door het kleuren van textiel’.

M-fair werkt hiervoor samen met Sarah Vandoorne en Sarah Van Looy, curatoren van de expo ‘Kleur Bekennen’ of ‘Confession of colour’, over het natuurlijk verven van textiel. De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De grootste boosdoener blijkt synthetische textielverf. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met natuurlijke alternatieven? Die vraag beantwoorden fotograaf Sarah Van Looy en journalist Sarah Vandoorne tijdens de expo ‘Kleur Bekennen’.

De makers van de expo reisden door Europa om grondstoffen te vinden en ontwerpers te ontmoeten. Aangezien dit een Europees verhaal is, wordt zo ook de link gelegd met Construct Europe, het Mechels stadsfestival over Europa. De kern van de expo bestaat uit meer dan tien zwart-wit portretten van de ontwerpers, afgedrukt op 100 % biologisch katoen. Die hebben de ontwerpers zelf ingekleurd met hun eigen duurzame verftechniek.

Programma

Het programma volgt later.