SDG 12 - Duurzame consumptie- en productiepatronen

Zorgen voor duurzame consumptie-en productiepatronen

vlees

veggie

  • Wist je dat de Vlaming gemiddeld steeds minder restafval produceert? In 2015 was dit nog 468kg, het laagste cijfer in meer dan 20 jaar. OVAM schrijt deze daling vooral toe aan het selectief inzamelen van onder meer groen-en bouwafval. Ook bij bedrijven is deze positief trend merkbaar.

recycle

  • Wist je dat 55% van de Vlaamse gemeenten Fair Trade is? Dit maakt Vlaanderen tot de tweede fairste regio wereldwijd, na Ierland.

fair trade

  • Wist je dat in 2017 voor het eerst de Food Waste Award werd uitgereikt? Ook lokale besturen konden hieraan meedoen, met stad Gent als winnaar met het 'Restorestje'. Gent zette de campagne in januari 2015 samen met Test-Aankoop op touw en wil de restaurants overtuigen om de voedseloverschotten mee te geven met de klant. Gent is de eerste stad waar meer dan 100 restaurants hun medewerking verlenen aan een dergelijk initiatief. 

sharing food

  • Wist je dat Belgen de op één na grootste voedselverspillers zijn van Europa? Belgen verspillen gemiddeld 345kg voedsel per persoon per jaar, het dubbel van het Europees gemiddeld. 

foodwastes