SDG's Educatief Aanbod

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn 17 doelstellingen rond een aantal belangrijke problemen in de wereld waarin scholen een belangrijke rol spelen.

De stad Mechelen zet met haar campagne 'Mechelen Klimaatneutraal' 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020. De stad geeft jaarlijks €35.500 subsidie aan twee scholen, ondernemingen en verenigingen (niet voor particulieren) via het reglement 'Paraat voor het klimaat'.

Go Goals spel Mechelen 
Stad Mechelen en de Mondiale Raad ontwikkelden een bordspel om jonge kinderen en hun ouders vertrouwd te maken met de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die van de wereld een betere plek moeten maken tegen 2030 (de Sustainable Development Goals of SDGs). Het spel kan ontleend worden in de bibliotheek en het Speelgoedmuseum. Alle Mechelse basisscholen kregen een gratis exemplaar.

Op 22 april vieren we de Dag van de Aarde, een dag waarop we nadenken over de waarde van onze planeet en iedereen die er woont. De Dag van de Aarde is dan ook de ideale gelegenheid om met kinderen aan de slag te gaan rond duurzame ontwikkeling en de SDGs (Sustainable Development Goals). Om hierbij te helpen maakte Stad Mechelen, in samenwerking met de Mechelse Mondiale Raad, een bordspel over de SDGs. De Mechelse versie is gebaseerd op het oorspronkelijke bordspel Go Goals! van het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC).
Bekijk hier de Mechelse versie van het spel.

'Gelukkig 2030'

Stad Mechelen en de Mondiale Raad organiseren jaarlijks een themadag ‘Gelukkig 2030’ voor derde leerjaren van Mechelse scholen. Deze dag wordt mee vorm gegeven door de organisatie Djapo. Djapo ondersteunt leerkrachten basisonderwijs bij het werken aan duurzame ontwikkeling in de klaspraktijk en op schoolniveau. De stad en Djapo bieden een gratis workshop in de klas over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, ter voorbereiding van de themadag ‘Gelukkig 2030’.

Verschillende organisaties maakten al boeiend educatief materiaal over de SDGs: