SDG 13 klimaatactie

is werken aan het klimaat via de Billie Cup

blllie cupEind vorig jaar konden cafés, restaurants, lunch- en ontbijtbars in Mechelen duurzame gadgets aanvragen om uit te delen in hun zaak. Stad Mechelen gaf daarvoor een budget van 15.000 euro aan Mechelen Meemaken vzw en Horeca Mechelen, een vijfde van de gewonnen geldprijs van 75.000 van de European Green Leaf Award.

Heel wat zaakvoerders doen mee met herbruikbare rietjes, fleece dekens, luchtzuiverende planten en natuurlijk de Billie Cup. Het principe van de Billie Cup is simpel. Klanten betalen 1 euro statiegeld en krijgen dan hun koffie, soep, smoothie of andere afhaaldrank mee in een herbruikbare beker. Het geld krijgen ze terug als ze de beker weer inleveren bij een van de deelnemende zaken.

De voordelen voor het klimaat liggen voor de hand: wegwerpbekers belanden in de verbrandingsoven of op straat, bovendien vraagt de productie ervan water, energie en transport. Daarnaast worden er wereldwijd miljarden bomen gekapt voor de kartonindustrie. Allemaal niet meer nodig dus, dankzij dit initiatief van onze teams.
Heel wat Mechelse horecazaken sprongen mee op de kar en zijn dus ook lokale helden in dit verhaal!

Ook jij bent een SDG-held met deze tips
• Eet minder vlees.
• Loop en fiets in plaats van de auto te nemen.
• En natuurlijk: gebruik de Billiecup bij de deelnemende handelaars in Mechelen