duurzamegemeenteheader-1-.png

SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

is werk maken van een lokale voedselstrategie

milieuVoeding neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen opnieuw bewust omgaan met voedsel. De impact van voedsel op het klimaat is groot.
• Voedselproductie en consumptie zijn samen verantwoordelijk voor 1/3 van de door de mens geproduceerde broeikasgassen.
• Voedselimport kost energie en speelt een belangrijke rol in de waterproblematiek.
• Er wordt veel voedsel verspild, 30% gaat doorheen de keten verloren.
Een goed uitgewerkte voedselstrategie is dus erg belangrijk. Een lokale voedselstrategie geeft ook invulling aan de nieuwe campagne van FairTradeGemeente. Deze campagne focust op duurzame voeding met een eerlijke prijs voor de boer, overal ter wereld. Duurzame voeding betekent immers respect voor lokale én mondiale producenten.
In Mechelen promoot het team Milieu en Landbouw het lekker, gezond en vers eten. En je hoeft er niet eens ver voor te rijden. In onze eigen groene rand, wonen en werken tientallen land- en tuinbouwers, een imker en een brouwer: allemaal lokale helden! Verenigd in ‘Mechels natuurlijk’ vind je er alles en meer – van hoeve-ijs en artisanale broden, tot hertensteak, honing, huisgemaakt bier of een volle groentemand vers van het veld. Op de website van Mechels natuurlijk worden ze aan je voorgesteld:
www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk
www.mechelen.be/mechels-natuurlijk-fietskaart
www.mechelen.be/korte-keten

Ook jij bent een SDG-held met deze tips
• Kies voor lokale handelaars en lokale boeren, zowel thuis als op vakantie.
• Vermijd plastiek, want veel ervan komt in de oceanen terecht.
• Toon betrokkenheid in je wijk en je gemeente.