Youca- 19 oktober

Op 19 oktober is het opnieuw Zuiddag. Zo’n 17 000 scholieren uit Vlaanderen en Brussel gaan die dag werken in plaats van naar school. Het loon dat ze daarmee verdienen wordt geschonken aan een project gekozen door Zuiddag. De stad Mechelen zal 15 scholieren tewerkstellen. Zuiddag roept bedrijven en organisaties op om, net zoals de stad, werkplekken voor een of meerdere scholieren voor een dag vrij te maken.

In oktober vorig jaar veranderde Zuiddag van naam en werd YOUCA, Youth for Change and Action. Tot nu toe ging de opbrengst van de YOUCA Action Day steeds naar een jongerenproject in het Zuiden. Dat blijft zo, maar de organisatie voegt er ook een aantal Noordprojecten aan toe. Want ook jongeren van hier verdienen een duwtje in de rug. Het betreft verenigen die jongeren ondersteuning bieden en hen helpen om kansen te grijpen.

Project in El Salvador

De opbrengst van Youca gaat dit jaar naar een project van Trias in El Salvador. Hoe realiseer je als jongere je dromen in een land waar drugsbendes jouw straat terroriseren? Waar het respect voor vrouwen nauwelijks bestaat? Waar de moordcijfers oplopen tot wel 22 per dag? Maar liefst 25 % van de Salvadoraanse jongeren gaat niet naar school en heeft evenmin een job. De dromen van deze jongeren krijgen geen kans op slagen. Die uitzichtloze situatie doet hen vluchten naar de Verenigde Staten. Als één van de weinige internationale organisaties probeert Trias in El Salvador het tij te keren. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in handen te nemen en om te bouwen aan hun dromen en toekomst.

Met de steun van YOUCA zal Trias meer jongeren opleiden tot leiders en ondernemers, die ervoor zorgen dat er een alternatief is voor migratie en bendes.

Werkgevers kunnen nog t.e.m. 17 oktober vacatures in de jobbank plaatsen. Alle vacatures voor Zuiddag vind je op jobbank.youca.be.