WSM en Afractie winnen wedstrijd Mechelen Mondiaal

Twee ontwikkelingsorganisaties die een link hebben met Mechelen krijgen van de stad elk 16.767 euro voor hun project rond de SDG’s in het Zuiden. WSM (We Social Movements) komt op voor vrouwenrechten in de Dominicaanse Republiek en Afractie vzw helpt kansarme jongeren in Senegal.

Mechelen Mondiaal winnaarsDe winnaars van de wedstrijd ‘Mechelen Mondiaal voor SDG’s’ zullen in Mechelen een jaar lang sensibiliseren rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Want behalve de concrete projecten, is het minstens even belangrijk dat alle Mechelaars mee zijn met het verhaal rond de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals). Dat is een wereldwijd actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op koers te zetten richting duurzaamheid. 

De coronacrisis leert ons eens temeer dat duurzame ontwikkelingsdoelstellingen nodig zijn. De 17 SDG’s van de Verenigde Naties zijn een kompas om toekomstige crisissen als deze te vermijden of beter te doorstaan. Ook voor Stad Mechelen zijn ze een handleiding om de uitdagingen op lange termijn aan te pakken en ons weerbaar te maken voor de toekomst. Wereldwijde samenwerking is hierin cruciaal. Daarom steunt Mechelen organisaties, kleine en grote, die op het terrein actief zijn en met hun aanpak echt het verschil kunnen maken. 

WSM
WSM (We Social Movements) steunt Conamuca in de Dominicaanse Republiek, een sociale beweging die opkomt voor de rechten van vrouwen actief in de landbouw. Sociale bescherming, gendergelijkheid, milieubewustzijn en –bescherming, voedselsoevereiniteit zijn de belangrijkste thema’s waar deze organisatie rond werkt.

Afractie vzw
Afractie vzw steunt ‘Le Coquetier Social’, een sociaal tuinbouwbedrijf waar kippen en groenten worden gekweekt, en wil zo actief bijdragen aan het verbeteren van kansen voor kansarme jongeren in Senegal. Op die manier kunnen ook inkomsten gegeneerd worden voor het opvangtehuis van straatkinderen in Dakar. Problemen met de uitdieping van de waterput en een desastreus regenseizoen zorgden voor een rem op de ontwikkeling, maar in januari 2020 konden de eerste bijdragen aan het werkingsbudget van het opvanghuis overgemaakt worden. Toen kwam de coronacrisis en viel alles opnieuw stil. Om een succesvolle heropstart te maken, steunend op de getrokken lessen, dienen een aantal werken uitgevoerd te worden.

www.wsm.be 
www.afractie.be