Winnend project Afractie vzw
AFRACTIE vzw: "Dankzij Mechelen Mondiaal kunnen we bedelkinderen in Senegal helpen om verder te bouwen aan een duurzame toekomst"
Afractie vzw, opgericht in 2006, werkt aan de duurzame ontwikkelingsdoelen ten voordele van kinderen en jongeren in armoede in Senegal. Dit doen ze door financiële ondersteuning van verschillende projecten in Senegal, sensibiliserende acties in België en overleg met de lokale partners. Duurzaamheid, eerlijkheid, transparantie en engagement staan daarbij centraal. Afractie is een kleinschalige vzw en bestaat louter uit vrijwilligers die zich onbezoldigd willen engageren, om meer kansen te bieden aan straatkinderen in Senegal. In Mechelen nemen ze steeds actief deel aan de activiteiten van de Mondiale Raad (Ottertrotter, Gelukkig 2030, mondiale kerstmarkt…).
Afractie richt zich voornamelijk op talibés (of bedelkinderen) waarvan er volgens een rapport van Human Rights Watch ongeveer 50.000 door de straten van Dakar dwalen. Deze kinderen leven in precaire omstandigheden (overvolle slaapplaatsen zonder bedden, geen of zeer weinig sanitaire voorzieningen, geen gezondheidszorg, geen aandacht, geen huiselijke context, geen privacy,…). Overdag gaan ze bedelen waarbij ze bloot staan aan allerlei gevaren. In de projecten van Afractie vinden deze kinderen een veilige plaats waar ze kunnen genieten van gezonde voeding, medische verzorging, proper sanitair om zich te douchen en hun kleren te wassen, maar ook gewoon sport en spel. Via het project ‘Un talibé, un métier’ (of ‘elke talibé zijn beroep’) organiseert men in opvanghuis ATAX in Dakar sinds 2016, naast de gebruikelijke alfabetisering, ook workshops voor de oudere talibés om kennis te maken met verschillende beroepen. Zo wil men deze jongeren de kans geven om effectief een vak aan te leren, waardoor ze op eigen benen kunnen staan en opnieuw een toekomst hebben in eigen land.
Le Coquetier Social
Deze vorming werd in 2019 uitgebreid met de opstart van het sociale tuinbouwbedrijf Le Coquetier Social in het broussedorp Ndieguène, waar op een duurzame manier aan tuinbouw wordt gedaan terwijl er oudere (>15j) talibés worden opgeleid. Momenteel kweekt men er vooral vleeskippen die lokaal worden verkocht. De opbrengst komt gedeeltelijk ten goede aan de andere opvangprojecten, waardoor deze minder afhankelijk worden van de financiële steun uit België.
De maatregelen tegen corona in Senegal zetten een serieuze rem op de ontwikkeling van het project. De gekweekte kippen konden niet meer ten gelde gemaakt worden en moesten vernietigd worden, waardoor het project zonder financiële middelen viel. De bouw van de windmolen door twee studenten van UHasselt diende stilgelegd te worden omdat zij geëvacueerd werden naar België. Sneller dan gepland zullen we het landbouwgedeelte moeten uitbouwen, om te kunnen beschikken over een uitgebreider aanbod om zo beter bestand te zijn tegen onvoorziene omstandigheden op de afzetmarkt. De nodige investeringen hiervoor (uitdieping van de waterput, klaarmaken van de landbouwgrond, aankoop van landbouwmateriaal en zaden, heropstart van de kippenkweek) zullen gedeeltelijk mogelijk worden gemaakt door het budget dat ter beschikking wordt gesteld door Stad Mechelen in het kader van de wedstrijd ‘Mechelen Mondiaal’, die Afractie vzw dit jaar als 4de pijlerproject won. De inzet van deze middelen kan opgevolgd worden via de website of Facebook-pagina.