06-11-2015-maxresdefault.jpg

Wereldfilmfestival voor Mechelse scholen

Op dinsdag en woensdag 25 en 26 oktober 2016 (voormiddag) organiseert de Stad Mechelen samen met MOOOV en Utopolis Mechelen een wereldfilmfestival voor secundaire scholen.

Door het zien van films uit de hele wereld, krijg je meer voeling met andere volkeren, culturen en realiteiten. Wereldfilm zorgt voor ontmoeting in een aangename sfeer. Ieders wereldbeeld is in verandering, zeker dat van jonge mensen. De films die we op dit wereldfilmfestival presenteren gaan verder dan tegenstellingen zoals modern versus traditioneel of westers versus niet-westers… en ze brengen vooral een positieve boodschap. Inhoudelijk komen er vele thema’s aan bod: ook het thema van Mechelen Mondiaal: ‘duurzaamheid’, zit in elk van de aangeboden filmparels verweven.

Dit aanbod richt zich tot leerlingen van het secundair onderwijs. Elk van onderstaande films is geschikt voor een specifieke leeftijdsgroep. De films komen vergezeld van een lesvoorbereiding én ook materiaal voor de nabespreking wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

kakumaThe Invisible City / Kakuma (2016)
Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet? Het Kakuma vluchtelingenkamp in de Turkana woestijn in Kenia is de snelst groeiende stad in de Hoorn van Afrika. De bevolking groeit dagelijks onder meer aan met kinderen die er zonder hun ouders toekomen. Ze werden door hen weggestuurd uit conflictgebieden, richting de relatieve veiligheid van het vluchtelingenkamp. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel?

De Belgische filmmaker Lieven Corthouts besloot om meer dan 4 jaar in het kamp te verblijven. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. Het leven van enkele van hen - allemaal kinderen en jongeren - legde hij vast op beeld. In zijn film The Invisible City toont hij tot wat de kinderen in staat zijn en legt hij de dynamiek van het kamp bloot. Kan Kakuma een echte toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?
Voor leerlingen vanaf een 2de jaar SO (zowel ASO, TSO als BSO en BuSO).

Educatief traject The Invisible City
Voor leerlingen van het secundair onderwijs werkte MOOOV, samen met de regisseur en de producent van de film, een exclusief project uit. Samen met je leerlingen volg je een traject dat start in de klas. Week na week volg je online het verhaal van de regisseur en de personages uit zijn film. Samen met de leerlingen diep je de geopolitieke context uit dankzij de input van Vranckx. Stevig voorbereid en voorzien van een pak achtergrondinformatie trek je op 26 of 27 oktober naar het Wereldfilmfestival in Utopolis Mechelen om er een voorstelling van The Invisible City bij te wonen. Na afloop van de voorstelling zet de regisseur zich tussen de leerlingen om te antwoorden op hun vragen en bedenkingen, om het maakproces van de documentaire toe te lichten en te vertellen over de wendingen die het verhaal maakte door de persoonlijke keuzes van de hoofdpersonages.
Praktisch

>Het traject richt zich op leerlingen vanaf een 2de jaar SO (zowel ASO, TSO als BSO en BuSO).
>Je kan van start gaan met het traject in de klas aan de hand van stevig uitgewerkt lesmateriaal.
>In de weken, voorafgaand aan je voorstelling, volg je op regelmatige basis de blog van de regisseur en de zoektocht van zijn personages. Dit kan zowel gebeuren tijdens de lessen godsdienst of zedenleer, geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en gedragswetenschappen, artistieke en sociale vorming, ...
>Bovenop de kostprijs van het filmticket, betaal je 1€10/lln extra per leerling (voorbereidend traject en babbel met de regisseur inbegrepen).

Trash
trashRafael en Gardo, twee jongens die in de sloppenwijken van Rio de Janeiro wonen, vinden tijdens het werken op de vuilnisbelt een portefeuille die naast enkele bankbiljetten ook een vreemde sleutel bevat. Wanneer de politie 's anderendaags in de sloppenwijk rondhangt en een beloning uitlooft voor de portefeuille, beseffen de jongens dat ze een bijzondere vondst hebben gedaan. Daarom besluiten ze het ding te houden en te verbergen. De politie houdt de jongens echter in de gaten en heeft al snel door dat Rafael en Gardo meer weten over datgene waarnaar zij op zoek zijn...

Een film vol actie en tempo, die zich afspeelt tegen een harde achtergrond. Een vleugje humor en het vermijden van expliciet geweld, zorgen ervoor dat het geheel makkelijk verteerbaar is. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller, van de hand van Andy Mulligan. Het gaat om een exclusieve film, aangezien hij nooit in de Vlaamse filmzalen geweest is.
Voor leerlingen van de 1ste, 2de als 3de graad, ASO, TSO, BSO.

The Idol
De Gazastrook in de 21ste eeuw: een plaats van conflict, vernieling en wanhoop, maar voor Mohammed Assaf en zijn zusje Nour, hun thuis. Samen met beste vriendjes Ahmad en Omar spelen ze muziek en dromen ze van grootse dingen. Met torenhoge ambities vertrouwt Nour op Mohammed zijn stem. Ze is er rotsvast van overtuigd dat hem een gigantische zangcarrière staat te wachten, vooral wanneer ze hun eerste kleine successen boeken op bruiloften en kleine straatconcerten. Het leven van de kinderen wordt echter grondig door mekaar geschut wanneer Nour ziek wordt. Dit ontneemt Mohammed de zin om te zingen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Met THE IDOL tovert Hany Abu-Assad – die we nog kennen van OMAR – het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf op het grote scherm. Dit keer overtuigt hij met een opgewekte, hoopvolle film die je mee neemt achter de schermen van Arab Idol, het Arabische equivalent van wat wij kennen als ‘Idool’. Een film boordevol muziek die je met zijn knaller van een einde lekker warm maakt van binnen. Eentje om helemaal uit te zien dus….
Een heel toegankelijke film voor iedereen vanaf 1ste graad tem 3de graad.

Magallanes
Magallanes, ooit militair, is nu taxichauffeur en nog steeds een vertrouweling van de familie van kolonel Rivero, onder wiens bevel hij ooit diende. Rivero is ondertussen oud, half verlamd en dement. Op één van zijn saaie tochten met de taxi pikt Magallanes een jonge vrouw op. Hij schrikt als hij haar bekijkt in zijn achteruitkijkspiegel. In de jonge vrouw herkent hij namelijk Celina, destijds het minderjarige meisje van de kolonel. Nadat ze is uitgestapt, schaduwt de taxichauffeur haar en zo komt hij te weten dat ze nu zelfstandig kapster is, met een onooglijk grote schuld.

De film begint erg raadselachtig, maar beetje bij beetje wordt de puzzel in elkaar geschoven. MAGALLANES houdt een flinke vaart aan en Damián Alcázar, Federico Luppi en Magalier Solier (Altiplano) acteren zeer sterk. MAGALLANES graaft in het duistere verleden van Peru van de jaren ’80 en ’90, toen het land een bloedige burgeroorlog beleefde tijdens de jaren van Sendero Luminoso. Het was een tijdperk waarin militairen (en ook guerrilleros) zich ongestraft te buiten gingen aan tomeloos seksueel geweld tegenover vrouwen. Misdrijven tegen de menselijkheid die nu nog hun schaduw werpen op het dagelijks leven in Peru.
Een stevige film, geschikt voor jongeren van een 3de graad.

Celestial Camel
Middenin de steppe leeft de 12-jarige Bair samen met zijn ouders, broertje en zusje. Met zijn vader zorgt Bair voor hun schapen en kamelen. Vooral de kleine kameel Altynka is de lieveling van Bair. Altynka is namelijk onder een bijzonder gesternte geboren en daardoor een geluksbrenger. De jongen vindt het dan ook maar niets dat zijn vader de jonge kameel verkoopt aan mannen die weinig goeds lijken voor te hebben met het veulen. Ook de moederkameel treurt om het verlies. Wanneer Bairs moeder naar het ziekenhuis moet om te bevallen, draagt vader de verantwoordelijkheid voor het huis en de dieren over aan Bair. Een zware taak die niet makkelijker wordt wanneer blijkt dat moederkameel ontsnapt is, op zoek naar haar jong. Bair ziet geen andere uitweg dan zijn broer en zusje achter te laten om op zoek te gaan naar de ontsnapte kameel. Op een veel te grote, oude motorfiets zet hij de achtervolging in.
Met deze spannende avonturenfilm van het zuiverste soort trek je op tocht dwars door de droge steppe van Kalmukkië. Eentje om van op het puntje van je stoel mee te volgen!
Voor de 1ste graad.

PRAKTISCHE INFO FILMFESTIVAL:

Wanneer:
Dinsdag 25 oktober 2016 (voormiddag)
Woensdag 26 oktober 2016 (voormiddag)

Waar:
Utopolis Mechelen

Prijs:
De prijs per leerling bedraagt 4,5 euro*. Begeleidende leerkrachten gratis.
De stad Mechelen komt voor 1,5 euro/lln tegemoet in de ticketprijs voor Mechelse scholen, waardoor voor hen de prijs slechts 3€ bedraagt.

*Indien je kiest voor de film The Invisible City, betaal je bovenop de kostprijs van het filmticket, 1,10 euro extra per leerling (voorbereidend traject en babbel met de regisseur inbegrepen).

Meer info en inschrijvingen:
Inschrijven kan nu al, maar we sturen je zeker nog een herinnering in september!
MOOOV (programmatie wereldfilmfestival)
Greet Stevens:
T 014 47 23 32
e-mail greet.stevens@mooov.be