Tips om je kleerkast eerlijk en duurzaam te maken

katoen1. ‘KOOP EENS NIETS’
:-)


2. HERSTEL
Zit er een gat in jouw T-shirt, een scheur in jouw broek of een mis je een knop op jouw hemd? Door jouw kledingstuk te laten herstellen, kan het opnieuw jarenlang meegaan. Een kledingstuk dat het kopen waard is, is ook het repareren waard! Breng jouw kapot kledingstuk naar een van de vele retouche-ateliers, of neem het zelf onder handen.

3. RUIL EENS EEN KLEDINGSTUK
Deze moderne variant van ruilhandel is dé ideale manier om van je miskopen af te geraken en (gratis) iets in de plaats te krijgen. De jeansbroek die al jaren in jouw kast ligt, krijgt zo eindelijk een tweede leven.

fair en veggie 20204. KOOP LOKAAL
In Mechelen zijn er ook heel wat duurzame en eerlijke winkels: neem eens een kijkje op Mechelen Fair en Veggie.

5. KIES VOOR TWEEDEHANDS
Tweedehandskleding is minstens even mooi als nieuwe kleding. Bovendien kan je heel wat unieke stukken op de kop tikken. Kleding hergebruiken heeft heel wat voordelen: er zijn geen nieuwe productiematerialen nodig zoals katoen, verfstoffen, bleekmiddelen,... én we sparen er heel wat pesticiden, water en transportkilometers mee uit. Tweedehandskleding vind je in overvloed: in tweedehandswinkels, bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Netwerk Bewust Verbruiken maakte een overzicht van waar je tweedehandsspullen kan kopen en verkopen.

kleding6. KOOP BEWUST
Vooraleer je iets koopt, kijk dan eens in het etiketje van jouw kleding: waar is het gemaakt, uit welke materialen is het gemaakt,…? Wie toch iets wil aankopen, kiest het best voor producten die op een duurzame manier gemaakt zijn: Fair Trade, lokaal, met een keurmerk label, ecologisch of biologisch. Dat draagt bij aan een kleinere milieu-impact en bouwt de weg naar een sociaal-rechtvaardige maatschappij. Een overzicht van labels en keurmerken vind je op Labelinfo.be. Kijk ook eens op de website van Schone Kleren Campagne of www.rankabrand.com.

7. KOOP DUURZAME MATERIALEN
Koop kledij uit bijvoorbeeld hennep, bamboe of biologisch katoen. Op de website Close The Loop van Flanders DC vind je heel wat informatie over natuurlijke en duurzame materialen.

Heb je zelf ook een ultieme tip voor het eerlijk en duurzaam maken van je kleerkast? Bezorg de tip op mondiaal.beleid@mechelen.be 

Gebaseerd op een artikel van Netwerk Bewust Verbruiken.