SDG's Wat kan jij doen?

'De SDG's zijn een krachtig instrument om een betere plek te maken van onze wereld. Om ze te behalen, is ieder van ons aan zet: elke persoon via de eigen keuzes, en als deel van een vereniging, bedrijf of overheid.' Bron: Unric.

SDG 1: Geen armoede

sdg 1

Word vrijwilliger in een organisatie die zich inzet tegen armoede in je buurt. Je tijd kan waardevoller zijn dan je geld. Stel je materiaal (bv. doe-het-zelfmateriaal) ter beschikking van je buren.



SDG 2: Geen honger

SDG 2Pas je voedingspatroon aan. Eet volgens de nieuwe voedingsdriehoek, beweeg meer en hou je aan de gezondheidsaanbevelingen. Sluit je aan bij de positieve trend in Vlaanderen en verminder je vleesconsumptie. Vermijd voedselverspilling, koop lokaal en duurzaam voedsel en verklein zo je voedselvoetafdruk.

 

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

SDG 3

Zit je niet goed in je vel of ben je bezorgd om iemand? Geestelijke gezondheidsproblemen zijn in Vlaanderen nog vaak taboe. Maak het onderwerp bespreekbaar en aarzel zelf niet om professionele hulp te zoeken. Versterk je veerkracht via ‘Fit in je Hoofd’ (www.fitinjehoofd.be).


SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

SDG 4Engageer je voor leerlingen die het moeilijk hebben. Leren stopt niet aan de schoolpoort. Betrek ouders bij de school en geef je kennis en vaardigheden door aan jongeren door hen bijvoorbeeld te begeleiden bij hun huiswerk, breng jongeren in contact met cultureel erfgoed of ga met hen naar een museum of concert, ga met hen sporten, of engageer je om een nieuwkomer Nederlands te leren.

SDG 5: Gendergelijkheid

SDG 5
Kom op voor gendergelijkheid en tegen discriminatie van holebi’s en transgenders, ook op de werkvloer. Maak jezelf zichtbaar in je organisatie en vraag naar duidelijke loonvorken en transparantie over salarissen.




SDG 6: Schoon water en sanitair


sdg 6De productie van sommige dagelijkse levensmiddelen, zoals voeding (rundsvlees, avocado, koffie) en kledij (jeans, polyester T-shirt) verslindt enorm veel water en belemmert zelfs de toegang tot schoon water in het Globale Zuiden. Gebruik liever thee in plaats van koffie, kraantjeswater in plaats van flessenwater, peulvruchten in plaats van vlees en gebruik regenwater waar mogelijk.

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

SDG 7Investeer in een beter geïsoleerde woning en koop energiezuinigere huishoudtoestellen en auto’s en klimaatvriendelijke voeding. Vergeet ook niet om elektronische apparatuur zoals je tv en computer uit te schakelen wanneer je op vakantie vertrekt. Vermijd het vliegtuig en ga vaker op vakantie in eigen streek.

 

SDG 8: Eerlijk werk en economische groei


SDG 8Bijna afgestudeerd? Ga samen met andere jongeren op zoek naar een job op de events van co-searching (www.co-searching.be). De organisatie helpt je werk te zoeken, en je denkt na over werk samen met andere jongeren. Je kan ook een coach zoeken via de My Coach VDAB-app.

 

SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

sdg 9
Kies bij je aankopen voor producten die gemaakt zijn met herbruikbare, bio gebaseerde of biodegradeerbare materialen. Gebruik efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en technologieën.



SDG 10: Ongelijkheid verminderen


SDG 10
Verwelkom een nieuwkomer en doe geregeld een praatje om haar of hem op een informele manier in contact te brengen met de buurt. Schakel niet meteen over naar een andere taal, nieuwkomers oefenen graag hun Nederlands.

 

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

sdg 11
Overweeg om zo dicht mogelijk bij je werkplaats en zo compact mogelijk te gaan wonen. Daardoor reduceer je de nadelige milieu-impact van het woon-werkverkeer, woon je energiezuinig en beperk je de bodemverharding die je woning veroorzaakt.


 

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

sdg 12
Maak een boodschappenlijstje en plan je maaltijden. Creëer nieuwe gerechten met je restjes of vries ze in. Ook je voedselafval sorteren in de gft-bak is belangrijk, want dat ‘voedsel’ kan binnen een duurzame, circulaire bio-economie nog een nuttige meerwaarde krijgen.

 


SDG 13: Klimaatactie

sdg 13
Neem de trein in plaats van het vliegtuig als je op reis gaat. Als individu is het schrappen van vliegreizen een van de meest betekenisvolle en efficiënte keuzes die je kunt maken om je CO2-voetafdruk te verminderen.

 

 


SDG 14: Leven in het water

sdg 14Vermijd plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, wegwerpbekers en plastic folie, en geef voorkeur aan duurzame alternatieven zoals een herbruikbare drinkbeker, winkeltas en brooddoos. Gooi geen afval op straat, maar in de vuilnisbak of neem het mee naar huis.


SDG 15: Leven op het land

sdg 15
Organiseer een actie om bomen te planten in je buurt: Je kan subsidies krijgen voor diverse acties om natuur te herstellen of aan te leggen: www.natuurenbos.be/subsidies. Laat meer inheemse bloemen in je tuin of op je terras staan om bijen te helpen. Zo’n 35% van de gewassen die worden verbouwd voor consumptie, is afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen.

 

SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

sdg 16

Eis via burgerparticipatie een transparant en ethisch beleid van je overheid.



SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

sdg 17

Zet zelf een project van internationale solidariteit in het Globale Zuiden op en maak samen met steeds meer burgers, bedrijven, scholen, organisaties,... deel uit van de 4de Pijler. www.4depijler.be.