Mechelen Mensenrechtenstad

In Mechelen zetten we mensenrechten op de eerste plaats. We hebben een voortrekkersrol op het gebied van diversiteit, gelijke kansen en volledige toegankelijkheid. In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. We zetten dan ook alles op alles om elke vorm van ongelijkheid, discriminatie, racisme en armoede aan te pakken. 

Internationale campagne ‘10, 100, 1000 steden en regio’s voor mensenrechten’

In oktober 2022 onderschreef Mechelen de internationale campagne ‘10, 100, 1000 steden en regio’s voor mensenrechten tegen 2030’. Die campagne is een initiatief van het Comité voor Sociale Integratie, Participatiedemocratie en Mensenrechten (ICPDHR) van de United Cities and Local Governments (UCLG).

Met deze campagne wil het UCLG een internationaal netwerk van steden en regio’s voor mensenrechten ontwikkelen. Tegen 2030 willen ze zo 1000 steden en regio’s met elkaar verbinden. Zo kunnen al deze steden en regio’s betere samenwerkingsverbanden aangaan en hun engagement internationaal zichtbaar maken. Over de hele wereld wordt er samengewerkt om integratie en solidariteit te bevorderen en alle vormen van ongelijkheid, discriminatie en racisme te bestrijden.

In Vlaanderen sloten Mechelen en Leuven zich aan bij deze campagne. We mogen Mechelen dan ook een echte Mensenrechtenstad noemen.

Best practices

Natuurlijk dragen we de titel van Mensenrechtenstad met trots. We leveren dan ook elke dag inspanningen om de diversiteit, gelijke kansen en volledige toegankelijkheid in onze stad te bevorderen en gaan de strijd aan tegen elke vorm van ongelijkheid. Enkele voorbeelden uit het verleden:

  • Mechelen Kleurt: tijdens een brainstorm rond het thema racisme merkte de Mechelse kinderraad op dat er weinig diversiteit bestaat in kinder- en jeugdboeken of in strips. De personages zijn geen weerspiegeling van de maatschappij, vonden ze. Als stad gingen we met deze feedback aan de slag.
  • We updateten het genderstatement van onze stad. Alle Mechelaars (m/v/x) zijn gelijkwaardig. 
  • We gaan aan de slag met dekolonisatie. Het project Cultuurbotsing bijvoorbeeld, is een dialoog tussen jongeren en het brede onderwijsveld waarin wordt nagedacht over de invulling van het begrip ‘dekolonisatie’. We kijken of kunst ons helpt om het gesprek aan te gaan. 

Lees meer over wat Mechelen zoal doet voor mensenrechten en samenleven in diversiteit.