67.000 euro voor organisaties die bijdragen aan mondiale rechtvaardigheid

De organisaties Artsen Zonder Vakantie en Afractie krijgen van de stad Mechelen elk 16.767 euro voor hun project rond de SDG’s in de wereld. SDG staat voor Sustainable Development Goals. Het zijn de mondiale doelstellingen die tegen 2030 een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Daarnaast krijgen nog eens zeventien organisaties een subsidie van 1.672 of 3.372 euro voor kleinere projecten in het globale zuiden.

Artsen Zonder Vakantie zet met de subsidie in op gezondheidszorg via de aanleg van een bloedbank in het kinderziekenhuis Kalembe Lembe in Kinshasa, DR Congo. Afractie steunt een vrouwenproject in Yoff/Dakar, Senegal.

Artsen Zonder Vakantie en Afractie wonnen de wedstrijd ‘Mechelen Mondiaal voor SDGs’ en krijgen, behalve de geldprijs, ook de opdracht om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen mee onder de aandacht te brengen in onze stad. Behalve de concrete projecten die deze organisaties doen met hun partners ter plaatse, is het voor de stad ook belangrijk om andere Mechelaars te informeren en in beweging te krijgen.

Artsen Zonder Vakantie

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die zich inzet voor kwalitatieve gezondheidszorg in Afrikaanse landen, waaronder de Democratische Republiek Congo. Ze werken samen met ziekenhuizen om medisch personeel te versterken en voorzien hen van materialen en training. Met steun van Mechelen Mondiaal richten ze zich specifiek op het verminderen van kindersterfte in DR Congo, waar het sterftecijfer hoog is, voornamelijk als gevolg van bloedarmoede. Om dit aan te pakken, rusten ze het pediatrisch ziekenhuis van Kalembe Lembe uit met een bloedbank, waardoor de behandeling van kinderen met bloedproducten verbeterd kan worden. Door dit project vullen ze verschillende SDG’s in, zoals goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs en sterke publieke diensten. Ze werken ook samen met lokale overheden en andere partners om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren.
“Artsen Zonder Vakantie is er bijzonder trots op om als winnaar van de SDG-wedstrijd van Mechelen Mondiaal te zijn gekozen. De steun van de stad Mechelen is bijzonder waardevol voor onze organisatie en voor onze partnerziekenhuizen in Afrika. Samen gaan we de strijd aan met de kindersterfte in DR Congo. Samen zorgen we voor kwalitatieve gezondheidszorg. Zo kunnen ziekenhuizen groeien. Zo kan het zorgpersoneel zich ontwikkelen. Zo krijgen patiënten de beste zorg. Want dat is een recht voor iedereen”, aldus Nadine Plehiers, Communication Officer AZV.

Afractie

Afractie is een organisatie die zich sinds 2006 inzet voor kansarme jongeren in Senegal. Ze ondersteunen ook het winnende project 'Tawféex i Jigéén (TiJ)', een vrouwenorganisatie in Yoff/Dakar. TiJ heeft als missie om het welzijn van vrouwen te bevorderen door middel van persoonlijke ontwikkeling, economische ondersteuning en het versterken van solidariteit en samenwerking tussen vrouwen.

“Dankzij de geldprijs van € 16.767 kunnen we onze eerste economische projecten realiseren. Zo bouwen we stap per stap aan een stabiele toekomst voor de Senegalese vrouw, zowel op economisch als op psychologisch vlak”, zegt Dominique Bellens, jarenlang lid van vzw Afractie en ere-oprichtster van TiJ. “Omdat vrouwen de impliciete spil zijn in de Senegalese samenleving, omdat vrouwen recht hebben op welzijn en een gezond leven en omdat het welzijn van vrouwen ook de volgende generaties gezonder maakt.”

Nog meer Mechelse steun

Binnen het mondiaal beleid van Stad Mechelen wordt jaarlijks 67.070 euro vrijgemaakt voor internationaal partnerschap, opgezet door Mechelse organisaties of Mechelse afdelingen van nationale ngo’s. Het budget wordt op twee manieren verdeeld:

  • 33.353 euro: Ieder jaar is er de wedstrijd ‘Mechelen Mondiaal voor SDG’s’, waarbij telkens een thema van de SDG’s gekozen wordt. De projectdossiers worden beoordeeld door een externe jury en er zijn maar twee winnaars: één ngo en één vierde pijler. De twee laureaten van 2023 zijn dus Artsen Zonder Vakantie en Afractie. Zij krijgen van de stad elk een cheque ter waarde van 16.767 euro.
  • 33.353 euro: De andere helft van het bedrag wordt verdeeld in de vorm van subsidies voor kleinere projecten in het globale zuiden.
    Dit jaar krijgen veertien aanvragers elk een subsidie van € 1.672,60 en drie organisaties een subsidie van € 3.372,60.
    • 3.372 euro: AZV (DR Congo), Broederlijk Delen (Guatemala), Hubi & Vinciane (Benin)
    • 1.672 euro: Afractie (Senegal), Collectief Kanaga (Mali), Damiaanactie België (Senegal), Eyes for the World (Senegal), Hulpcomité Guatemala (Guatemala), Impore   (Rwanda), Kuntangdafero (Gambia), Mama Lufuma (DR Congo), Oye LENA (Peru), Plan International België (Benin), Samarpan (India), SISP Mechelen (India), TPSI Belgium (Peru), WSM (Bolivia)