Mechelen Mondiaal Films: Wereldcinema in het Filmhuis

Ook dit najaar zet Mechelen Mondiaal in op wereldfilms voor het goede doel. Wereldfilm brengt het Zuiden bij ons in beeld. Film is een machtig en bindend emotioneel medium met een directe impact. Door het zien van films uit de hele wereld, krijg je meer voeling met andere volkeren, culturen en realiteiten. Bovendien houden films de vinger aan de pols van de hedendaagse samenleving. De wereldcinema die Mechelen Mondiaal presenteert, illustreert een complexiteit die verder gaat dan tegenstellingen zoals modern versus traditioneel of westers versus niet-westers. Hieronder een overzicht:

Maandag 24 oktober 2016: Tanna
ten voordele van Kom op tegen Kanker
TannaTanna speelt zich af op de exotische Zuid-Pacific, waar de jonge Wawa verliefd wordt op Dain. Zij zijn beiden lid van één van de laatste traditionele stammen van het eiland. Wanneer er een strijd losbarst met een andere stam, wordt Wawa, als deel van de vredesonderhandeling, uitgehuwelijkt aan één van hen. Hoewel het uithuwelijken deel van de traditie is en de volkeren een huwelijk uit liefde niet kennen, weigeren Wawa en Dain zich bij hun lot neer te leggen…


Maandag 14 november 2016: The Invisible City met aansluitend debat

ten voordele van Broederlijk Delen
the invisible cityHet Kakuma vluchtelingenkamp in de Turkana woestijn in Kenia is de snelst groeiende stad in de Hoorn van Afrika. De Belgische filmmaker Lieven Corthouts besloot om 4 jaar in het kamp te verblijven. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. Het leven van enkele van hen, allemaal kinderen en jongeren, legde hij vast op beeld. In de film The Invisible City toont hij tot wat de kinderen in staat zijn en legt hij de dynamiek van het kamp bloot. Kan Kakuma een echte toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?

Maandag 12 december 2016: Ixcanul
ten voordele van Solid International
ixcanulDe 17-jarige Maria is een Maya meisje dat samen met haar ouders werkt op een koffieplantage aan de voet van de Ixcanul vulkaan. Haar toekomst is voor haar gepland: ze zal trouwen met de Spaanse opzichter Ignacio, kinderen krijgen en nooit uit de schaduw van de vulkaan treden. Tot ze de jonge plukker Pepe ontmoet, die belooft om Maria mee te nemen naar de moderne wereld waar ze zo naar hunkert. Wanneer Pepe en Maria op een avond samen komen om hun vlucht te plannen, loopt het mis. Ixcanul, volledig in de taal van de Maya’s, is een aanklacht tegen discriminatie, racisme en seksisme maar vooral ook een mooi portret van een beproefde jonge vrouw. De film won tal van prijzen.

Dinsdag 20 december 2016: Fuocoammare
ten voordele van Steunpunt Asiel en Migratie Mechelen
fuocoammareRegisseur Gianfranco Rosi verbleef een jaar op Lampedusa en volgt met zijn camera Samuele Puccilo, een 12-jarige jongen met een lui oog die met zijn katapult op imaginaire vijanden jaagt, en dokter Bartolo Pietro, die bij elke aankomst van een boot aanwezig is om te onderzoeken wie van de vluchtelingen het dringendst behoefte heeft aan medische zorg. Confronterende, emotionele beelden in een beklijvende film die met zijn grootse cinematografie terecht de Gouden Beer won op het recente filmfestival van Berlijn.

De films worden vertoond in het auditorium van het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5 in Mechelen, in samenwerking met het Filmhuis Mechelen.

Start film om 20u30, kassa vanaf 19u50
Inkomprijzen:
1 euro (Uitpas met kansentarief)
4 euro (Filmhuisbezoekers met seizoenkaart)
6 euro (zonder seizoenkaart)