Mechelen is de eerlijkste stad!

Stad Mechelen kreeg de hoogste score op de Fair-O-Meter, een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Onze stad mag zich daardoor een jaar lang Eerlijkste Stad van de Provincie Antwerpen noemen.

Op dinsdag 10 september 2019 werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de resultaten gepresenteerd van de eerste Fair-O-Meter, een enquête die 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen konden invullen. Tien FairTradeGemeenten werden gelauwerd, waaronder Gent, Leuven, Brugge en Mechelen. Onze stad is al sinds 2007 erkend als FairTradeGemeente en die inspanningen rond eerlijke handel vertalen zich nu ook in de hoogste score op de Fair-O-Meter. 

Erkenning


Stad Mechelen doet aan sensibilisering op evenementen, organiseert workshops en koopt Fairtrade producten zoals koffie, thee, fruitsap, chocolade en wijn. Bij aanbestedingen wordt eerlijke kledij als extra voorwaarde opgelegd. De jaarlijkse M-fair groeide intussen uit tot een vaste waarde in Mechelen. Eerlijke winkels, zoals Oxfam Wereldwinkel of Kabas krijgen in Mechelen alle steun.

Deze titel is een erkenning voor de jarenlange inspanningen van de stad rond eerlijke handel, maar zeker ook voor alle Mechelse vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Maar het kan altijd beter. Hopelijk moedigt het ook mensen aan om nog meer te letten op welke producten ze kopen, waar of door wie ze gemaakt zijn en welke prijs ze ervoor betalen.

FairTradeGemeente is een campagne van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11. Lokale actiegroepen en gemeentelijke besturen dragen de campagne in hun gemeenten. Zo versterken zij de familiale landbouwer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.