Mechelen bevestigt titel FairTradeGemeente

fairometerStad Mechelen kreeg de hoogste score (A) op de Fair-O-Meter van FairTradeGemeente en bevestigt op die manier haar titel van FairTradeGemeente. De Fair-O-Meter is een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten.

Mechelen is al sinds 2007 erkend als FairTradeGemeente en die inspanningen rond eerlijke handel vertalen zich nu ook in de hoogste score. Mechelen evenaart daarmee de score die ze ook in 2019 met de Fair-O-meter behaalde. De vragenlijst peilt naar het engagement van de gemeente op vlak van zes criteria: geëngageerd gemeentebestuur, winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties, communicatie, actieve trekkersgroep en lokale en duurzame voeding.

FairTradeGemeente is een campagne van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11. Lokale actiegroepen en gemeentelijke besturen dragen de campagne in hun gemeenten. Zo versterken zij de familiale landbouwer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Dankzij de Fair-O-Meter wordt de impact van alle FairTradeGemeenten in Vlaanderen en Wallonië gemeten, en zetten we samen grote stappen richting meer eerlijke en duurzame handel.

M fairWat doet Mechelen? De stad koopt eerlijke koffie, fruitsap en wijn. Er worden jaarlijks sensibiliserende activiteiten georganiseerd voor het personeel en voor de burger. Op de jaarlijkse M-fair brengen we eerlijke kledij onder de aandacht. Zet alvast zondag 10 oktober in je agenda, voor deze jaarlijkse afspraak op vlak van fairtrade in Lamot.

We hebben een constructieve samenwerking met ondernemers als Supergoods, Vertelles, Cilab en Oxfam Wereldwinkels… maar er zijn er nog zovele andere fairtrade actoren in Mechelen: allemaal opgesomd in de fair en veggiegids.

Dankzij de samenwerking met geëngageerde vrijwilligers heeft Mechelen haar titel van fairtradegemeente kunnen herbevestigen. Dankjewel en op naar nog meer Fair Trade!

Meer over Mechelen fairtradegemeente