Stedenband met Oekraïense stad Lviv

Mechelen en de Oekraïense stad Lviv ondertekenden op 20 april 2024 een partnerschap. We zijn nu officieel zustersteden. Een delegatie uit Lviv bezocht dit voorjaar reeds onze stad en mocht rekenen op kennisuitwisseling en een warm onthaal.

De burgemeesters van Mechelen en de Oekraïense stad Lviv ondertekenden op 20 april 2024 een partnerschap. De intentieverklaring om te verzusteren dateert al van vorige zomer, toen ondertekende de burgemeester tijdens een bezoek aan de West-Oekraïense stad Lviv een intentieverklaring om te verzusteren. Sindsdien bleven beide steden in nauw contact met elkaar. En dus waren beide steden verheugd om de verzustering te officialiseren met de ondertekening van het partnerschap. 

Het was een primeur afgelopen zomer: Mechelen was de eerste stad in Vlaanderen die via een zogenaamde “letter of intent” aangaf een zusterband aan te gaan met een Oekraïense stad. Dat gebeurde tijdens het bezoek van burgemeester aan de stad Lviv waar hij was uitgenodigd om deel te nemen aan het Lviv Urban Forum, een internationale conferentie om na te denken over de heropbouw van Oekraïne na de oorlog. Dat was bovendien niet de eerste keer dat de banden tussen beide steden werden aangehaald. Ook in 2014 bezocht onze burgemeester de stad al een keer.  

Wij kunnen als Stad Mechelen niet langs de zijlijn blijven staan, Oekraïne kan alle hulp gebruiken. We moeten helpen waar het kan. Dat hebben we de afgelopen maanden gedaan en wel op een heel concrete manier. Zo is er kennisuitwisseling met de administratie van Stad Mechelen over hoe je kan intekenen op Europese projecten. Ook brachten we Lviv in contact met Thomas More en Aqtor, een pionier op het vlak van prothesen.

Zulke contacten kunnen wel degelijk een verschil maken. De stad Lviv ligt namelijk in het Westen van Oekraïne, en dus verder weg van het front. Het betekent allerminst dat de oorlog er niet voelbaar is, ook hier vallen Russische raketten en verloren inwoners familieleden aan het front, maar het heeft de stad wel in staat gesteld zich op te werpen als de nationale humanitaire hub van het land. Met het project UNBROKEN vangt de stad tienduizenden Oekraïense slachtoffers van de oorlog op en biedt hen de nodige medische zorgen.

Dat er in april ook al een delegatie uit Lviv op werkbezoek was, bewijst alvast dat de bijdrage die Mechelen levert, gewaardeerd wordt. Met de officiële ondertekening van het partnerschap toont Mechelen aan dat het zich engageert om Lviv en haar inwoners langdurig te blijven steunen en helpen waar het kan.  

delegatie uit Lviv en Thomas More

Foto: Thomas More