Film Une révolution Africaine - 20 maart

révolution africaineIn samenwerking met het Filmhuis en Recht op Recht, vertoont Broederlijk Delen op maandag 20 maart de film Une révolution Africaine. De film wordt ingeleid door Ismaël Compaoré, één van de journalisten die aan de film heeft meegewerkt.

Op 21 oktober 2014 kondigde Blaise Compaoré – op dat moment al 27 jaar de absolute machthebber van Burkina Faso – aan dat hij de grondwet wilde veranderen.

Op die manier hoopte hij de macht over het land te kunnen behouden, maar zijn zet was niet naar de zin van de bevolking, die meteen massaal op straat kwam tegen de nieuwe machtsgreep.

Dagenlang is het land toneel van straatprotesten, blokkades en marsen, die hun hoogtepunt bereiken op 30 oktober, de dag dat Compaoré de wet wilde laten stemmen. Miljoenen mensen in het hele land trekken mee op in demonstraties, en in de hoofdstad Ouagadougou bestormt de woedende menigte naar de Nationale Assemblee, die in brand wordt gestoken….

De despoot beseft dat zijn tijd voorbij is en kiest eieren voor zijn geld: op 31 oktober verlaat hij het land. Op tien dagen tijd is de revolutie een feit, en zijn de politieke kaarten in het land helemaal herschud…

‘Une Revolution Africaine’ geeft een zeer indringende kijk van binnenuit op de omvang en de kracht van de volkopstand in Burkina Faso. Deze documenatire is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die in Afrika en mensenrechten geïnteresseerd is.

UNE REVOLUTION AFRICAINE: : LES 10 JOURS QUI ONT FAIT CHUTER BLAISE COMPAORE
Regie: Gidéon Vink & Boubacar Sangaré
Burkina-Faso 2015
Maandag 20 maart, 20u30

https://www.facebook.com/events/175343956292327/