sint-romboutstorencaikonproducties_toerisme_mechelen-64.jpg

Cities for life - Steden tegen de doodstraf - 30.11.2017

In het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ worden op woensdag 30 november op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch uitgelicht. Ook Mechelen doet mee en verlicht op 30 november om 18 uur het stadhuis met de woorden: 'Neen aan de doodstraf'. Deze specifieke verlichting blijft de hele avond branden.

Getuigenis 
Daarnaast heeft Mechelen een getuige te gast op het stadhuis in Mechelen, de Amerikaanse Marietta Jaeger getuigt over waarom het zo belangrijk is om de doodstraf af te schaffen. Haar dochter werd vermoord, maar desalniettemin pleitte zij tegen de doodstraf voor de moordenaar van haar kind. De doodstraf zet immers de spiraal van het geweld voort, brengt het slachtoffer niet terug en maakt verzoening onmogelijk. Marietta getuigt om 16 uur in de Raadzaal van het Stadhuis. Wil je naar deze getuigenis komen luisteren (in het Engels)? Geef een seintje op mondiaal.beleid@mechelen.be

cities for lifeHet is de 16de keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio deze actie organiseert. De keuze van de dag van de symbolische actie verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, op 30 november 1786. Jaarlijks nemen meer dan 2000 steden in, 100 verschillende landen op de vijf continenten deel aan deze actie.

In 2015 was de doodstraf in meer dan de helft van de landen in de wereld officieel afgeschaft, maar was er wel een scherpe toename van het aantal executies. 90% van die terechtstellingen vonden in slechts drie landen plaats: Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië.oodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf.

In China worden meer mensen geëxecuteerd dan in alle landen samen, maar is het aantal executies staatsgeheim. Europa vervult een voortrekkersrol in de afschaffing van de doodstraf. Alleen in Wit-Rusland wordt de doodstraf nog uitgesproken. Afschaffing is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Het is de droom dat de 21ste eeuw de eeuw wordt van de afschaffing van de doodstraf. Dat kan mogelijk worden door de niet aflatende inzet van heel wat overheden, individuen en organisaties die zich verenigden in de ‘World Coalition against the Death Penalty’.