img_8513.jpg

Cities for life - Steden tegen de doodstraf | 30.11.2016

In het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ worden op woensdag 30 november op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch uitgelicht. 

Mechelen, lid van het netwerk, laat in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. extra haar stem horen.

Stadhuis Mechelen

Om 18u geven 5 trompettisten het startsein op het balkon van het stadhuis waarna de woorden 'Neen tegen doodstraf' de gevel van het stadhuis doen oplichten. 

Leraar koper Kris Binon van het Mechelse Conservatorium bewerkte speciaal voor deze actie het bekende Alle Menschen werden Brüder van Ludwig van Beethoven.

De specifieke verlichting met de woorden 'Neen tegen doodstraf' blijft tot middernacht branden.

Het is de 15de keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio deze actie organiseert. De keuze van de dag van de symbolische actie verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, op 30 november 1786. Vorig jaar, op 30 november 2015 namen meer dan 2000 steden in, 100 verschillende landen op de vijf continenten deel aan de actie. 

Meer info

cities for life

In 2015 was de doodstraf in meer dan de helft van de landen in de wereld officieel afgeschaft, maar was er wel een scherpe toename van het aantal executies. 90% van die terechtstellingen vonden in slechts drie landen plaats: Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië.oodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf.

In China worden meer mensen geëxecuteerd dan in alle landen samen, maar is het aantal executies staatsgeheim.

Europa vervult een voortrekkersrol in de afschaffing van de doodstraf. Alleen in Wit-Rusland wordt de doodstraf nog uitgesproken. Afschaffing is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Het is de droom dat de 21ste eeuw de eeuw wordt van de afschaffing van de doodstraf. Dat kan mogelijk worden door de niet aflatende inzet van heel wat overheden, individuen en organisaties die zich verenigden in de ‘World Coalition against the Death Penalty’.