sint-romboutstorencaikonproducties_toerisme_mechelen-64.jpg

Bezoek Mechelen Mondiaal tijdens Uit Zonder Uitlaat 2019

Op 22 september is het Uit Zonder Uitlaat of autoloze zondag. Ook Mechelen Mondiaal doet mee. Blikvanger is een voetbalstand van Plan International België waar speelsters van de Belgian Red Flames aandacht zullen vragen voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen wereldwijd. Daarnaast viert de stad haar negen Duurzame Helden van dit jaar en wordt de SDG-vlag gehesen voor het stadhuis.

Plan International België en Collectief Kanaga kregen dit jaar elk 33.000 euro financiering van de stad Mechelen voor de uitwerking van ontwikkelingsprojecten rond kwaliteitsvol onderwijs in Benin en Mali. Beide organisaties bemannen een stand voor Mechelen Mondiaal tijdens Uit zonder Uitlaat.

red flamesBelgian Red Flames
De Belgian Red Flames zijn sinds 2016 trotse sportambassadrices voor Plan International België. Die haalt tijdens Uit zonder Uitlaat twee voetbalsterren van de Belgian Red Flames naar Mechelen om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor meisjes en jongens wereldwijd. Zowel Julie Biesmans als Lenie Onzia zullen aanwezig zijn. Ze vragen aan voorbijgangers om met een bal naar het doel te trappen. Voor het doel staan echter fysieke obstakels. Die staan voor de figuurlijke obstakels die meisjes wereldwijd tegenkomen omwille van hun geslacht.

“Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, geen toegang tot onderwijs… Het zijn maar een paar problemen waar meisjes op alle continenten ter wereld mee te maken krijgen”, zegt Samira Essiaf, één van de tien Mechelse vrijwilligers van Plan International België. “We vragen aan wie gescoord heeft om onze boodschap uit te dragen door een is-gelijk-aan-teken op de wang te plaatsen. Want meisjes en jongens moeten gelijke kansen krijgen.”

duurzame gemeenteDuurzame Helden
Daarnaast doet Mechelen mee aan de Week van de Duurzame Gemeente, van 18 tot en met 25 september. Op 25 september 2019 viert de hele wereld de vierde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.

Om die verjaardag te vieren, hangt in Mechelen vanaf 22 september de SDG-vlag omhoog voor het stadhuis en zet de stad haar eigen Duurzame Helden in de kijker. Deze helden zijn Mechelse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Ze zijn in hun dagelijkse leven bezig met thema’s als armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid, consumptie, mondiale samenwerking…

Dit zijn de negen Mechelse helden van 2019: Deelbaar Mechelen (Klusbib), De Keeting (Repair Café), BA Campus Stassart, Plan International België, Collectief Kanaga, Floating Market Mechelen, JCI Mechelen (World Cleanup Day), de bewoners van de Korte Veluwestraat en Citamine.

  • Om 13 uur hijsen we in aanwezigheid van de schepen van Mondiaal Beleid en Duurzaamheid, de SDG-vlag voor het stadhuis. Mechelen zet namelijk mee haar schouders onder de Sustainable Development Goals.
  • In de SDG-tent kan je onze duurzame helden ontmoeten. Je wordt er helemaal ondergedompeld in het thema.
  • Van 14 tot 16 uur zijn Julie Biesmans en Lenie Onzia van de Belgian Red Flames te gast in onze stad. Zij vragen als sportambassadrices van Plan International België aandacht voor gelijke kansen voor jongens en meisjes wereldwijd.