Bezoek Mechelen Mondiaal tijdens Uit Zonder Uitlaat

touaregGa opnieuw UiT zonder uitlaat op zondag 16 september 2018 en beleef tussen 13 en 18u een actief en bruisend Mechelen zonder auto. De binnenstad wordt die dag het terrein van vele standhouders die staan te trappelen om je te laten kennismaken met hun cultuur- en vrijetijdsaanbod

Tijdens Uit Zonder Uitlaat geven we de aftrap voor de campagne Mechelen Mondiaal, de sensibiliseringscampagne die het thema ‘kwaliteitsonderwijs’ en twee onderwijsprojecten in het Afrikaanse Benin en Mali onder de aandacht wil brengen. Er zal een Touareg uit Mali een demonstratie zilversmeden geven. Touareg, de blauwe mannen van de woestijn, zijn heersers van het vuur, meesters van goud- en zilverwerk, gesmeed in de hitte van het broeierige Mali. Breng een bezoekje aan de tent van Mechelen Mondiaal (Grote Markt), dompel je onder in de sfeer van Mali en Benin en leer de onderwijsprojecten van Collectief Kanaga en Plan International België kennen.

Aboubacrine Ag Moha is een Touareg uit Timboektoe, Mali.

Hij is edelsmid, gespecialiseerd in het maken van messen en couverts. Hij maakt heften uit ebbenhout dat hij inlegt met filigrane van koper, zilver en brons. Hij vervaardigt ook zilveren juwelen.

De befaamde pré-islamitische Touareg-kruisen zijn hierbij een veel gebruikt symbool, maar ook waterputten, sterren, tenten, kamelen en scarabees zijn terug te vinden.

Het andere werk dat hij meebrengt, is vervaardigd door mensen uit zijn leefgemeenschap. Waar de mannen werken met de edele metalen, houden de vrouwen zich bezig met de lederbewerking.