smalle-foto-jovem.jpg

Nieuws van Jovem

serreRosa is coördinator van het project ‘Jovem’. Edgar is de manager van de stal van Jovem. Hij geeft ook les aan de jongeren. Rosa en Edgar gingen begin januari op excursie naar een dorpje in de buurt van Cusco, dat gelijkaardige klimatologische en geografische omstandigheden kent als in Jovem, Ayacucho. Rosa en Edgar namen 3 jongeren van de opleiding Jovem mee. Deze drie jongeren hadden de uitstap als beloning gekregen voor hun inzet, aanwezigheid en medewerking tijdens het voorbije schooljaar.

Rosa: “Wat mij het meest is bijgebleven aan onze excursie naar Cuzco, is dat ze daar aardbeien kweken in serres met druppel irrigatie. Ze zorgen voor een goede afwatering en dit heeft als gevolg dat ze weinig te maken krijgen met plagen en ziekten. De vrouwen zorgen voor de commercialisatie op lokale markten en plaatselijke ‘beurzen’. Dit vult hun dagelijkse bezigheden mooi aan.”

Edgar: “De infrastructuur van de serres die de families in Cusco gebruiken, trok mijn aandacht. Het zijn serres van 240 – 300 m². Ze zijn gebouwd met lokale materialen, uitgezonderd het plastic. Ze vertelden ons dat de kostprijs voor een serre schommelt tussen 7000 en 9000 Soles. Dat bedrag is haalbaar voor vele families op het platteland. In de serre wordt 1 iemand permanent tewerkgesteld voor het kweken van groenten en aardbeien.”