sint-romboutstorencaikonproducties_toerisme_mechelen-64.jpg

Mechelen Mondiaal Films

Wereldcinema voor het goede doel!
Met dank aan Filmhuis Mechelen

Ook dit najaar zet Mechelen Mondiaal in op wereldfilms voor het goede doel. Wereldfilm brengt het Zuiden bij ons in beeld. Film is een machtig en bindend emotioneel medium met een directe impact. Door het zien van films uit de hele wereld, krijg je meer voeling met andere volkeren, culturen en realiteiten. Bovendien houden films de vinger aan de pols van de hedendaagse samenleving. Deze filmvoorstellingen van Mechelen Mondiaal zijn telkens ten voordele van het goede doel. Hieronder een overzicht van de films in oktober:

Maandag 16/10: ‘Lion’ tvv Solid
Lion is de indrukwekkende verfilming van een waargebeurd verhaal, met Nicole Kidman en Dev Patel (Slumdog Millionaire) in de hoofdrollen. De film werd genomineerd voor 6 Oscars, waaronder Beste Film, Beste Mannelijke en Vrouwelijke Bijrol en Beste Cinematografie. Als vijfjarig jongetje komt Saroo Brierley per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Een schitterende prent die boeit van begin tot eind en nog lang zal blijven nazinderen.

Dinsdag 31/10: 'Aya de Yopougon’ tvv Broederlijk Delen
Een vertoning in het kader van het AnimaLuna-animatiefilmfestival.
Afrikaanse animatiefilms voor volwassenen zijn niet bepaald dik gezaaid, maar met ‘Aya de Yopougon’ bewijzen de Ivoriaanse scenariste Marguerite Abouet en de Parijse tekenaar Clément Obrerie dat ook in het zwarte continent echte pareltjes gemaakt worden. Aya is een jonge vrouw die plichtsbewust voor arts studeert, terwijl haar vriendinnen meer oog hebben voor bling-bling, uitgaan en het aan de haak slaan van een man. Tot één van hen ongewenst zwanger raakt… Een kleurrijke en geestige satire die alle Afrikaanse clichés op de korrel neemt, met een swingende soundtrack vol Afropop, funk en seventiesdisco.

Maandag 27/11: 'The Road to Mandalay' tvv Kom op tegen kanker
In samenwerking met 11.11.11
De ambitieuze, vastberaden Lianqing is een van de miljoenen Birmezen die hun thuisland ontvluchten op zoek naar een beter bestaan. Op een zomeravond reist ze met behulp van mensensmokkelaars per boot, motor en vrachtwagen naar Bangkok, waar vrienden op haar wachten. Ze ontmoet er de behulpzame Guo, die haar vergezelde tijdens de barre tocht over de grens met Thailand. Zonder papieren hangt hun leven echter van onzekerheden aan elkaar: de kans om gearresteerd en gedeporteerd te worden is groot. Voor Lianqing is dan ook niet Bangkok, maar Taiwan de gedroomde eindbestemming. En ze heeft er vrijwel alles voor over om die droom uit te laten komen. In THE ROAD TO MANDALAY wordt op een bijna documentaire en afstandelijke wijze het trieste lot van economische migranten in Thailand getoond. Langzaamaan wordt het drama van deze migranten aangescherpt en voel je de machteloosheid bij de hoofdpersonages stijgen. Een film die onder de huid kruipt.

Dinsdag 19/12: ‘Zagros’ tvv Steunpunt Asiel en Migratie
In samenwerking met Amnesty International
De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

Filmhuis Mechelen
Auditorium Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5 in Mechelen
Start film om 20u30, kassa vanaf 19u50
Inkomprijzen:
1 euro (Uitpas met kansentarief)
4 euro (Filmhuisbezoekers met seizoenkaart)
6 euro (zonder seizoenkaart)