Mechelen hijst SDG vlag tijdens Week Duurzame Gemeente

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De campagneweek loopt van 18 tot 25 september. Tijdens de campagneweek zetten deelnemende gemeenten hun 'Duurzame Helden' in de kijker en hijsen ze de SDG vlag aan hun stadhuis.

Lokale helden voor globale doelen
Via de Week van de Duurzame Gemeente wil Mechelen haar 'duurzame helden' in de kijker zetten. Op 25 september 2021 viert de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.

SDG vlag
Om die verjaardag te vieren, hangt Mechelen een hele week lang de SDG-vlag omhoog voor het stadhuis en zet de stad haar eigen Duurzame Helden in de kijker. Deze helden zijn Mechelse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Ze zijn in hun dagelijkse leven bezig met thema’s als armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid, consumptie, mondiale samenwerking…

Dit zijn de Mechelse helden van 2021:
•    AZV (Artsen Zonder Vakantie) en Stichting Hubi & Vinciane: de Mechelen Mondiaal winnaars met duurzame projecten in het Zuiden. 
•    EVA Mechelen (Ethisch Vegetarisch Alternatief): organiseert al vele jaren de Langste Veggietafel in Mechelen. 
•    Oxfam Wereldwinkels: viert dit jaar het 50 jarig bestaan.
•    Naomi Queeckers (vzw Sustainable Stories): schreef een kinderboek over de SDG’s.

SDG magazine
Je kunt al deze helden leren kennen in het SDG magazine dat tijdens de Week van de Duurzame Gemeente verschijnt in Mechelen. Iedereen kan een exemplaar ophalen in het Huis van de Mechelaar (tijdens de openingsuren). Je kunt het magazine ook hier bekijken.