Standhouders M-Fair markt

De leukste winkels van Mechelen en daarbuiten mét een eerlijk, fair en/of circulair aanbod vind je op de M-Fair markt.


Supergoods

Supergoods doet het al eco en fair sinds 2012, toen de eerste winkel in Mechelen open ging in de Onze-Lieve-Vrouwestraat! Ook op supergoods.be kan je al sinds 2012 de duurzame collecties van merken als ARMEDANGELS, Thinking Mu, Kings of Indigo, VEJA en vele andere vinden. Voor dames én heren, aangevuld met een ruim aanbod aan natuurlijke verzorgingsproducten. De voorbije jaren openden er ook Supergoods-winkels in Gent (Brabantdam) en in Antwerpen (Kloosterstraat).

www.supergoods.be


Atelier Ana Edelsmid

An Kindermans ontwerpt en vervaardigt unieke juwelen onder de naam ANA Edelsmid.

De passie voor het smeden ontdekte ANA in Nicaragua, waar ze een jaar verbleef en een opleiding in het edelsmeden genoot. Terug in België verdiepte ze zich in de edelsmeedkunst en bouwde stap voor stap haar eigen atelier uit.

Al de juwelen worden met de hand gemaakt van Fairmined goud of Ecozilver. ANA Edelsmid is in het bezit van een licentie van Fairtrade en Fairmined, het keurmerk voor eerlijk handel. Dit keurmerk garandeert een duurzaam en transparant systeem voor de goudontginning.

In het atelier van ANA kan je terecht voor een uniek en duurzaam juweel.

https://www.ana-edelsmid.be/


okret

Okret is een one-stop shop om modemerken te helpen schakelen naar de circulaire economie: okret bouwt kennisbanken, technologie en fysieke infrastructuur om een circulair ecosysteem te creëren, met focus op einde-leven. Okret zet re-commerce systemen op voor modebedrijven, om tweedehands producten terug te nemen wanneer de consument ze niet meer gebruikt. Door academische expertise te combineren met praktijkervaring opgedaan binnen modebedrijven bouwt okret bruggen tussen wat men afval noemt en nieuwe circulaire creatie. Hiervoor werkt okret’s ecosysteem met digitale tools + samenwerking met lokale key players: sociale werkplaatsen, reparatieateliers en wasserijen, optimaal verzendtransport en fietskoeriers, onafhankelijke zero-waste designers en duurzaamheidsmanagers.

https://okret.be/ 


SECOND KID

SECOND KID is de plaats om originele en kwaliteitsvolle tweedehands kinderkleding te kopen en verkopen. SECOND KID maakt deel uit van okret — samen zetten ze zich in voor een mode-industrie die de circulaire weg inslaat: okret werkt rechtstreeks met modemerken om hen te ondersteunen in het verlengen van levensduur van hun producten. Via SECOND KID bereiken ze de bewuste consument. Samen willen ze waardevolle merken in staat stellen om slimmere keuzes te maken bij ontwerp en productie — en met oog op de end-of-life oplossingen voor de items die ze op de markt brengen.

https://secondkid.be/


Ngaire Takano 

Ngaire Takano vindt wol een prachtig product. Met haar kennis van de verschillende facetten uit de productieketen, heeft ze het hele proces van wolverwerking in kaart gebracht. Te beginnen met het wassen en reinigen van wol. Vandaag de dag kost het wassen van wol op industriële wijze veel energie en water. Gemiddeld zo'n 400 liter per kilogram wol. Bovendien worden er ook chemicaliën gebruikt. Daarom ontwikkelde Ngaire een compleet ander proces, waarbij alle stappen in het verwerken van de wol circulair zijn. Op M-fair toont Ngaire haar passie voor wol. Ze toont vuile wol, gewassen wol, de kaardmachine, druppelspindels, natuurlijke geverfde wol…

https://www.ngairetakano.be/


Be The Fibre

Circulaire accessoires

Be the fib­re is een cir­cu­lair ini­ti­a­tief ont­staan van­uit Wereld Mis­sie Hulp. Van­uit een inter­ne dri­ve om cre­a­tief en maat­schap­pe­lijk ver­ant­woord te onder­ne­men, zocht de orga­ni­sa­tie naar een nieu­we afzet­markt voor inge­za­meld tex­tiel. Alle pro­duc­ten van be the fib­re heb­ben een ver­haal en zijn gemaakt van gere­cy­cled tex­tiel­af­val.

www.bethefibre.be


Fairy Positron

Fairy Positron is een faire & eco online giftshop met een nerdy touch. Je vindt er juwelen, stationery, accessoires, drinkflessen en -glazen voornamelijk geïnspireerd door wetenschap.

www.fairypositron.be


Greener Wool

Greener Wool zet in op lokale en ecologisch verantwoorde garens voor breien en haken. Het is een online wolwinkel met een heleboel gecertificeerd biologische garens en een eigen lokale wol: Mergelland. 

shop.greenerwool.com


Kapoen handmade

Melissa is een mama van drie kinderen en LO-leerkracht in het dagelijkse leven. Haar oma leerde haar als kind naaien en nu kan je haar op vrije momenten vaak achter de naaimachine vinden. 

Met Kapoen Handmade maakt ze comfortabele baby- en kinderkleding (t.e.m. maat 128) en geeft ze de voorkeur aan biologische stoffen. 

www.kapoenhandmade.be


Lazoulli 

Griet van Lazoulli is maakster van handtassen en ontwerpster van kleurrijke schoenen in natuurlijk gelooid leder. Schoenen waren altijd haar zwakke punt, net zoals kleuren en texturen haar sterke kanten zijn. In de Lazoulli collectie combineert ze beide met veel passie. Samen met haar partners, creëert ze echte, handgemaakte, volledig lederen schoenen, en dit in respectvolle en eerlijke omstandigheden. Lazoulli drukt op natuurlijk gelooid leer en elk paar schoenen wordt met dezelfde zorg gemaakt.

Dus: handgemaakt in Europa met liefde, fair trade en met respect! Schoenliefde is echte liefde ...

www.lazoulli.com


Lily-Balou

Lily-Balou is een Belgisch modemerk. Kleurrijk, duurzaam en comfortabel zijn de sleutelwoorden. In 2011 werd het kinderkledingmerk gelanceerd en in de zomer van 2019 lanceerde Lily-Balou haar eerste damescollectie. Zowel Lily-Balou als onze producenten hebben het GOTS-certificaat. Alle kledingstukken van Lily-Balou worden gemaakt met respect voor de planeet en voor de mensen die ze maken.

www.lilybalou.be


Marie Brocanterie

Marie Brocanterie heeft een ruime selectie aan aantrekkelijke handgemaakte & tweedehandskleding, accessoires en schoenen ter beschikking voor betaalbare prijzen. Het assortiment is van hoge kwaliteit en wisselt voortdurend. De nieuwe, trendy artikelen die ze regelmatig toevoegen, zorgen voor een ongeëvenaarde variatie in kleding. Laat goede smaak en betaalbare stijl niet aan je voorbijgaan! 

www.mariebrocanterie.com


Mikoba

Mikoba is Swahili voor handtas. Het product waar het allemaal mee begonnen is. Intussen is Mikoba uitgegroeid tot een webshop waar je allerlei handgemaakte en  toilettassen, handtassen, tote bags, brillenzakjes, lunchzakjes, geldbeugels, pennenzakken kan terugvinden. Deze worden volledig door Elsy gemaakt.

www.mikoba.be


Meer dan mooi

'Meer dan mooi' is een webshop voor kleding die duurzaam, fairtrade en betaalbaar is. Een groot deel daarvan is ook vegan. In de winkel in Geel-Zammel kan je terecht tijdens kijk- en koopdagen en na afspraak. Enkele merken zijn: Living Crafts, Paala, Albero, HempAge en Thought.

www.meerdanmooi.be


Ms. Bay

Ms. Bay is een Belgisch merk dat prachtige handtassen en portefeuilles aanbiedt die klanten zonder schuldgevoelens kunnen kopen en dragen. Ms. Bay werkt enkel met biodegradeerbare of herbruikbare materialen zoals leer gemaakt van visafval. En dat is er in overvloed, want van de volledige visvangst wordt slechts 43% gebruikt voor consumptie. De overige 57% wordt gewoon weggegooid. Het vissenleer van Ms. Bay is plantaardig gelooid – een milieuvriendelijk proces waarbij bovendien geothermisch water wordt gebruikt (water op temperatuur gebracht door de warmte van de aarde zelf). En er gaat niets van verloren: de kleinste restanten leer dienen bijvoorbeeld als sleutelhanger of om de binnenkant van een handtas te verstevigen.

www.ms-bay.com


Refaced

Koen Van Pottelbergh ziet het leven door een circulaire bril. De optometrist van ‘Den Brillenman’ in de Befferstraat is de man achter Refaced. In samenwerking met Ecoso vzw en Yuma Labs verzamelt en recycleert hij gebruikte brillen. Om ze nadien voor een betaalbare prijs te koop aan te bieden.

www.refaced.be


Soules

Soules maakt comfortabele, praktische, stijlvolle kleding voor mensen die geven om het milieu en om hoe hun kleding wordt gemaakt. Bij elke beslissing die ze nemen, proberen ze de voetafdruk tot een minimum te beperken, van de stoffen tot de verpakking die gebruikt worden. Een doordacht merk ter ondersteuning van de bijen. Bij elke bestelling planten ze zaden voor de bijen en doneren ze 5% van de winst aan een project dat malaria helpt te voorkomen. Soules verkoopt voornamelijk fairtrade, biologische, katoenen kleding maar ze hebben ook een tweedehands vintage assortiment.  

www.soules.be


RegioGreenTex

Het EU-project RegioGreenTex streeft naar een duurzame textielketen. Het project zet in op de implementatie van een systematisch model van de circulaire economie binnen de textielindustrie in de hele EU. Op de markt van M-fair geven enkele medewerkers meer uitleg. 


Reyntje de vos

Shop bij Reyntje de vos duurzame, vrolijke en unieke kinderkleding voor kids 0 t.e.m. 12 jaar. Mooie en zachte stoffen, steeds met heel veel liefde gemaakt en FAIR TRADE geproduceerd. Wij kiezen voor duurzaam, hip, kwaliteitsvol en comfortabel. Dit seizoen hebben wij gekozen voor de merken Müsli by green cotton, Wooly en Tocoto vintage.
Allemaal toppers met oog voor duurzaamheid en met een unieke stijl. Tocoto vintage kiest steeds voor elegantie en een vintage soul en is er voor kids vanaf 3 jaar t.e.m. 12 jaar. Voor baby's kiezen we steeds voor Wooly omdat zij topkwaliteit leveren aan een betaalbare prijs en Müsli by green cotton die steeds met de meest leuke prints verrassen. 

www.reyntjedevos.be


Artamandua, dierzame shirts

Klaar De Schepper is de bedenker én de maker van Artamandua, dierzame shirts: duurzame shirts voor jong en oud met een bijzonder dier in de hoofdrol. De kleding is Oeko-Tex®Standard 100 gecertificeerd en wordt in Europa gemaakt. 

www.artamandua.be


Restrived

Restrived is een webshop met sportkledij, vervaardigd uit gerecycleerde of natuurlijke materialen.

Duurzaamheid - Comfort - Gezondheid - Stijl - Plezier: dit zijn de sleutelwoorden van de winkel. Het doel is om je een meer ecologische versie van je dagelijkse sportkleding aan te bieden.

www.facebook.com/Restrived


Oxfam Shop Mechelen

Oxfam Shop Mechelen is een tweedehandswinkel in het hart van de stad. Alle producten zijn lokaal geschonken en worden er opnieuw te koop aangeboden. Zo doen ze aan recyclage en worden ook nieuwe grondstoffen en transport uitgespaard. Oxfam werkt in meer dan 90 landen, samen met 3200 lokale organisaties. Zo helpen ze 25 miljoen vrouwen, mannen en kinderen om uit de armoede te klimmen, met ontwikkelingsprojecten, noodhulp en sensibilisering.

www.oxfamsol.be/nl/oxfam-shop-mechelen


Polka-design

Polka-design is een familiebedrijf gelegen te Brugge.
Vanuit een passie voor bordspellen en speelgoed zijn wij in het jaar 2021 gestart met een instagram kanaal rood_met_wittestipppen. Hiervoor hebben wij ons eigen logo en kledij ontworpen. Door de vele positieve reacties hebben we Polka-design opgericht. Wij werken met het Belgisch kledingsmerk Stanley/Stella. Een merk met TOP-kwaliteit dat een groot belang hecht aan ecologische materialen en een duurzame werking.

www.polka-design.be


SKLPT design

UNIEKE, EIGENZINNIGE SJAALS GEMAAKT VAN HOOGWAARDIGE RESTSTOFFEN

SKLPT maakt sjaals en omslagdoeken van haute couture reststoffen. Hoogwaardige stoffen die met veel creativiteit en liefde ontworpen werden, maar waarvan de rolresten te klein zijn voor een volgende collectie. Snijresten van Italiaanse, Franse en Belgische modehuizen, overschotten van leder ...  te kostbaar om zomaar verloren te laten gaan. SKLPT selecteert stoffen met opvallende structuren, speciale weeftechnieken, buitengewone draden. De sjaals worden zorgvuldig met de hand gemaakt in hun atelier. Dat maakt elk stuk uniek. Upcycling van stofresten tot tijdloze sjaals. Mooi toch?

https://www.sklpt.design/


Qumpi

Qumpi is een verantwoord en duurzaam kledingmerk, geïnspireerd door de rijke Peruaanse textieltradities. Zij werken met natuurlijke grondstoffen: alpacawol is de basis voor al hun producten, aangevuld met zijde voor de fijnere ontwerpen. Qumpi staat voor slow fashion, milieubewust en fair ondernemen. Vanuit hun trots om Peruaans te zijn, zijn het behoud van het cultureel erfgoed en de zorg voor de omgeving (zowel menselijk als natuurlijk) zeer belangrijk.

www.qumpi.com


COSH!

Consumenten, merken en retailers in steden wind in de zeilen geven om de vervuilende mode-industrie in te ruilen voor een ecologische, circulaire en ethische variant. Dat is de ambitieuze missie van COSH! en de founder Niki de Schryver. Niki kent het reilen en zeilen in de modewereld als geen ander. Ze heeft meer dan 17 jaar ervaring op de teller als productiemanager en strategisch consultant voor Europese luxe modemerken zoals Bruno Pieters en NEHERA Prague en 10 jaar ervaring met omnichannel e-commerce. Waarom maar één bedrijf helpen, als het duizenden winkels én consumenten kunnen zijn, vroeg Niki zich af? En zo geschiedde: COSH! zag het levenslicht.

www.cosh.eco


Crazyclage

Upcycling silver jewellery, made in Belgium. Crazyclage maakt nieuwe producten van oude materialen. Zo maken ze niet alleen gekke, prachtige juwelen, maar dragen zij ook bij aan een betere wereld!

http://www.crazyclage.be/


CVO Crescendo

Crescendo CVO wil elke volwassene de kans geven kennis en vaardigheden te verwerven om zelfbewust te werken aan zijn toekomst. Tijdens M-fair stelt CVO Crescendo de opleidingen in Mode voor. Van retouches en dameskleding tot juwelen maken en lederbewerking. Je komt er alles over te weten op de stand van CVO.


MODJL

Het Belgische merk MODJL heeft een modulaire rugzak ontwikkeld waarmee gebruikers hun eigen draagoplossing kunnen creëren, gebaseerd op de 6 items van de MODJL-collectie:

• The Original Backpack

• The Shoulder Straps

• The Slim Pouch

• The Big Pouch

• The Container

• The Loop

Elk item is cross-compatibel en multifunctioneel, waardoor gebruikers hun eigen unieke rugzak kunnen samenstellen. Alle MODJL onderdelen zijn gemaakt met 100% recycled polyester en verkrijgbaar in 6 eigentijdse kleuren.

https://modjl.com/
https://www.facebook.com/ModjlOfficial/
https://www.instagram.com/modjlofficial/