Tentoonstelling van Chileense arpilleras

Textiel en verzet

Vorig jaar had M-fair een focus op Afrikaanse stoffen met de expo 'Pagne Africain'. Dit jaar nodigt M-fair curator Irma Prado uit, met een tentoonstelling van Chileense Arpilleras. Het festival zet hiermee een ander thema in de kijker, namelijk ‘Textiel en verzet’.

De arpillera als kunstvorm ontstond aan het begin van de dictatuur door Augusto Pinochet. Pinochet kwam in 1973 aan de macht in Chili na een staatsgreep en voerde er een berucht bewind. Tijdens zijn dictatuur verdwenen er in Chili duizenden mensen.

De eerste arpilleras werden gemaakt door de moeders, echtgenotes en zussen van deze verdwenen politieke gevangenen. Na de staatsgreep kwamen zij samen om het verdriet om hun vermiste naasten te delen en begonnen ze met restjes stof hun verhaal te naaien. Via deze arpilleras beschreven ze hun angstige zoektocht naar geliefden en familie.

Het maken van arpilleras werd een lange populaire textieltraditie die door honderden vrouwen in Chili werd toegepast als een daad van verzet en aanklacht tegen de dictatuur van Pinochet. De arpilleras waren voor het regime zo bedreigend dat het een misdrijf werd om er een te bezitten.

De naam ‘arpillera’ verwijst naar een soort doek uit jute, meestal gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen, zoals meel of tarwe. Deze jute zakken vormden de basis voor de arpillera. De meeste arpilleras zijn 30 cm x 50 cm groot, een kwart van zo’n levensmiddelenzak.

Curator Irma Prado

‘Dit is de geschiedenis van mijn volk, vastgelegd met naald en draad.’

Irma Prado werd geboren in Chili, maar woont sinds 1973 in België. Al sinds 1978 wijdt ze zich aan haar persoonlijke missie: arpilleras verzamelen, promoten en verkopen. Dat doet ze in samenwerking met het Vicariaat van   Solidariteit (Santiago). Ze stelde de arpilleras al tentoon op de meest diverse plaatsen en creëerde een workshop voor scholen en culturele centra. Vanaf 1 oktober ook in Mechelen te bewonderen.

Praktisch