Boekvoorstelling 'Kleerkastvasten'

Sarah Vandoorne komt naar M-fair om haar boek 'Kleerkastvasten' voor te stellen. 

Over het boek: Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.

Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven. Merken introduceren gemiddeld om de zes weken – sommige zelfs elke dag! – een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep neemt. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen?

Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh: Sarah neemt je mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding.

Sarah Vandoorne (1991) specialiseert zich als freelance journalist in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over onrecht en (on)macht, van katoenplantage tot kleerkast. In april 2023 verscheen haar debuut “Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld” bij uitgeverij Vrijdag. Haar werk was ook eerder te zien op het Design Fest Gent. @ Foto Sandra Mermans

Praktisch

  • Start 15 uur
  • Foyer cultuurcentrum
  • WSM (Schone Kleren Campagne) geeft een inleiding
  • De vragen worden gesteld door MO*journaliste Tine Danckaers, geboren en getogen Mechelaar. Tine Danckaers is senior journaliste voor het mondiale magazine MO*, reist met regelmaat naar het Midden-Oosten en heeft ook een jarenlange expertise over migratie. Daarnaast schrijft ze over tal van andere mondiale thema’s.

    www.mo.be